21 вересня 2021 р. відбувся онлайн-воркшоп «Результати проєкту BIOPLAT-EU: Майданчик 1 – Хмельницька та Тернопільська області», 21 вересня 2021 р.

Більше 40 учасників з 45 зареєстрованих прийняли участь у воркшопі. Більше 200 людей змогли долучитись до онлайн-трансляції через Фейсбук, а також переглянути запис після події. Більше половини учасників це були представники місцевих органів влади (ОТГ, міських, сільських і селищних рад) Хмельницької та Тернопільської областей. У зустрічі також прийняли участь представники Хмельницької ОДА, Держенергоефективності, приватні землевласники, девелоперські компанії, малий і середній бізнес, науковці і консультанти, які працюють, або мають намір працювати в регіоні.

Метою зустрічі було презентувати результати проєкту BIOPLAT-EU місцевим зацікавленим сторонам та представити WebGIS інструмент для оцінки сталості біоенергетичних проектів на землях, що не використовуються (малопродуктивних, деградованих, забруднених).

Відкрив онлайн-зустріч Голова Біоенергетичної асоціації України (UABIO) д.т.н. Георгій Гелетуха, який розповів про поточний стан та перспективи розвитку біоенергетики в Україні з огляду на останні тенденції високих цін на природний газ. Голова UABIO представив порівняння вартості одиниці енергії в традиційних енергоносіях та біопаливі та наголосив, що в Україні є ресурси, яки в рази дешевше на одиницю енергії ніж викопні палива. В цьому контексті вирощування енергетичних культур на землях, що не використовуються – малопродуктивних, деградованих, забруднених, – теж стає рентабельним вже досить швидко.

Також, привітав учасників заступник директора Департаменту розвитку громад, будівництва та житлово-комунального господарства – начальник управління житлово-комунального господарства Хмельницької облдержадміністрації Андрій Циганенко, який зазначив, що сучасних реаліях залежності України від постачання енергоносіїв, зокрема природного газу, альтернативні види палива – це той напрямок, який може полегшити життя українцям. Тому, дуже важливо втілювати в життя відповідні проекти та працювати на місцях у напрямку енергонезалежності, а ця робота складається, також, з таких просвітницьких семінарів, що надають інформацію, яку можна використати у підготовці проектів.

В основній частині воркшопу старший консультант НТЦ “Біомаса” Олександра Трибой розповіла про загальні результати проекту BIOPLAT-EU, а також результати для Майданчика 1 у Хмельницькій та Тернопільській областях, для яких було проведено детальну ідентифікацію невикористаних земель, що потенційно можуть бути залучені у вирощування енергетичних культур, а також виконано ТЕО для потенційного проекту ТЕЦ на твердій біомасі, що включає також біомасу міскантусу та проса прутовидного, вирощених на невикористаних землях Хмельницької області.

Старший консультант НТЦ “Біомаса” Ольга Гайдай представила учасникам Воркшопу WebGIS інструмент для оцінки сталості біоенергетичних проектів та розповіла про особливості роботи з ним користувачів.

У заключній частині воркшопу спікери надали відповіді на питання учасників щодо рентабельності проектів із вирощування енергетичних культур в Україні та використання біомаси для виробництва теплової енергії.

Презентації спікерів:

Представлення проекту BIOPLAT-EU – Олександра Трибой, старший консультант НТЦ “Біомаса”

Стан та перспективи розвитку біоенергетики в Україні – Георгій Гелетуха, голова правління Біоенергетичної асоціації України

Представлення результатів проекту BIOPLAT-EU для Майданчику 1 в Хмельницькій та Тернопільській областях – Олександра Трибой, старший консультант НТЦ “Біомаса”

Програма онлайн Воркшопу «Результати проєкту BIOPLAT-EU: Майданчик 1 – Хмельницька та Тернопільська області»