24 вересня 2021 р. відбувся онлайн-воркшоп «Результати проєкту BIOPLAT-EU: Майданчик 2 – Чернігівська та Київська області».

Більше 200 учасників змогли долучитись до участі та онлайн-трансляції через Фейсбук, а також переглянути запис після події. Основна частина учасників – це представники місцевих органів влади (ОТГ, міських, сільських і селищних рад) Чернігівської та Київської областей, а також приватні землевласники, малий і середній бізнес, науковці і консультанти, які працюють, або мають намір працювати в регіоні.

В рамках воркшопу були презентовані результати проєкту BIOPLAT-EU місцевим зацікавленим сторонам та представлено WebGIS інструмент для оцінки сталості біоенергетичних проектів на землях, що не використовуються (малопродуктивних, деградованих, забруднених).

Відкрила онлайн-воркшоп членкиня Експертної Ради Біоенергетичної асоціації України (UABIO) Тетяна Желєзна, яка зазначила, що біоенергетика – це ключовий елемент у досягненні кліматичних цілей Європейського Союзу та цілей сталого розвитку. Питання в тому, як забезпечити стале виробництво біомаси і якраз вирішенням цього питання може стати використання маргінальних, малопродуктивних та забруднених земель, оскільки вони не конкурують із напрямком виробництва харчових продуктів і кормів, але можуть бути використані для виробництва біомаси для енергетичних потреб.

Від Чернігівської обласної адміністрації привітав учасників воркшопу Олександр Щербатий, начальник відділу землеробства Департаменту агропромислового розвитку, який зазначив, що використання малопродуктивних і деградованих земель, які здебільшого не залучаються у виробництво сільськогосподарської продукції, – це додаткові надходження до теріторіальних громад, зайнятість сільського населення і в цілому добробут як населення так і громад.

В основній частині воркшопу експерт UABIO Тетяна Желєзна у своїй доповіді про стан та перспективи розвитку біоенергетичного сектору в Україні  розповіла, що Біоенергетичною асоціацією України була розроблена Дорожня карта розвитку біоенергетики в Україні до 2050 року, в якій закладено суттєвий ріст використання енергетичних рослин для отримання твердого біопалива і біогазу.

Про загальні результати проекту BIOPLAT-EU, а також результати для Майданчика 2 у Чернігівській та Київській областях розповіла старший консультант НТЦ “Біомаса” Олександра Трибой. Зокрема, Олександра Трибой зазначила, що в рамках проекту було проведено детальну ідентифікацію невикористаних земель, що потенційно можуть бути залучені у вирощування енергетичних культур, а також виконано ТЕО для потенційного проекту заводу з виробнитцтва біоетанолу 2-го покоління з лігноцелюлозної сировини, що включає також ТЕЦ на біомасі верби, вирощеної на невикористаних землях Чернігівської області.

Старший консультант НТЦ “Біомаса” Ольга Гайдай представила учасникам Воркшопу WebGIS інструмент для оцінки сталості біоенергетичних проектів та розповіла про особливості роботи з ним користувачів.

У заключній частині воркшопу спікери надали відповіді на питання учасників щодо інструменту оцінки сталості проектів із вирощування енергетичних культур в Україні, а також про перспективи виробництва рідких біопалив в Україні.

Презентації спікерів:

Відкриття Воркшопу BIOPLAT-EU та Програма – Тетяна Желєзна, експерт Біоенергетичної асоціації України

Представлення проєкту BIOPLAT-EU – Олександра Трибой, старший консультант НТЦ “Біомаса”

Стан та перспективи розвитку біоенергетики в Україні – Тетяна Желєзна, експерт Біоенергетичної асоціації України

Представлення результатів проекту BIOPLAT-EU для Майданчику 2 в Чернігівській та Київській областях – Олександра Трибой, старший консультант НТЦ “Біомаса”

Відео-запис Воркшопу на YouTube каналі НТЦ “Біомаса”

!!!  Якщо Ви зацікавлені у розвитку сектору біоенергетичних рослин у Вашому регіоні, будь ласка, пройдіть опитування за посиланням. Результати опитування будуть направлені до Держенергоефективності та допоможуть у розробці відповідних законодавчих актів на підтримку сектору вирощування енергетичних рослин в Україні.

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No818083.